top of page
Search

Syyspäiväntasaus

Syksy on jo pitkällä, mutta eilinen syyspäiväntasaus on perinteisesti ollut tärkeä merkkipaalu, syksyn virallinen alkamispäivä. Syyspäiväntasauksen aikaan aurinko on maan päiväntasaajan kohdalla taivaan ylimmässä pisteessä. Tämä on perinteisesti merkannut pimeitä iltoja, talven odottelun aikaa ja sadonkorjuun lopettamista.


Pellot on puitu ja vilja siirretty riiheen kuivamaan. Perhealbumi

Syyspäiväntasaus osuu aina syykuun 22. tai 23. päivälle. Tasauspäivät ovat olleet tärkeitä kiintopisteitä ajalla, jolloin luonnon syklisyys määräsi elinkeinon hankinnan. Syyspäiväntasauksen aikoihin alkavat yöhallat, jolloin on viisainta puida viimeiset viljat ja siirtää karja sisätiloihin. Lampaat saattoi kyllä vielä keriä, ja hoitaa kesän viimeiset puhdetyöt. Syyskuun 29. päivä vietetään Mikon päivää, joka on ollut myös tärkeä syksyn aloituspäivä. Tuolloin talollisten palvelusväelle suotiin ''runtuviikko'' jolloin saatettiin pitää vapaata ja juhlia perheen kesken. Yleistä oli pitää väenkokouksia, tansseja ja perhejuhlia nauttien sadonkorjuun antimista.


Kesän viimeiset hyvästit

Nykyään sadonkorjuulla tai sen päättymisellä ei ole paljon merkitystä yhteiskunnassa, mutta sen vaikutus näkyy vieläkin juhlapyhinä, tapoina ja sanontoina. Museologian porukalla syksyn tulo näkyy koulujen ja töiden alkamisena, sekä tietenkin Minun aarteeni-projektin loppuhuipennuksena! Olemme jo kovaa kyytiä pystyttämässä näyttelyä, sekä viimeistelemässä avajaisia. Stay tuned!

18 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page