top of page
Search

Aarrenosto: Oulu-ryijy

Updated: Sep 9, 2019

Esittelemme tässä blogissa muutamia nostoja meille ilmotetuista aarteista. Tällä kertaa esittelyssä on Aire Kallion aarre Kiimingistä. Airen aarre on hänen tekemänsä Oulu-ryijy, joka on tehty Vallilan Oulu-kankaan pohjalta. Hän kertoo pitäneensä aina käsitöiden tekemisestä ja siitä olisi voinut tulla jopa ammatti. Käsityöt jäivät kuitenkin rakkaaksi harrastukseksi. Aire ei ole ryijyn tekemisessä ensimmäistä kertaa asialla, vaan Oulu-ryijy on hänen kolmas teoksensa. Ensimmäinen ryijy valmistui vuonna 2004.

Aire aloitti kudontapiirissä vuonna 2000 ja pari vuotta myöhemmin piiriläiset alkoivat kutoa ryijypohjia. Valmiista pohjasta piti totta kai tehdä ryijy. Mallin hän suunnitteli itse ja teoksessa on ryijylle hyvin tyypillisiä kuvioita, kuten ihmisiä ja elämänpuu.


Airen ensimmäinen ryijy: Härmän Häjy ja Vihannin flikka.


Ystävän ryijy toi innoituksen toiseen teokseen. Kaavan tekeminen teetti kuitenkin töitä, koska ystävän ryijy oli suurempi kuin Airen tekemä pohja. Apuun tuli Airen mies, jonka insinööriosaaminen pääsi nyt aivan erilaiseen käyttöön. Hän teki Autocad-ohjelman avulla kaavan ja auttoi muutenkin lankojen valinnassa ja kuvioiden yhteensovittamisessa. Myöhemmin Airelle selvisi, että hänen tekemällään ryijyllä on nimi: Vesilahden ryijy. Aire kertoo: ”Se valmistui vuonna 2017 niin päätettiin, että koska on Suomen itsenäisyyden juhlavuosi niin sehän on Suomi 100 -ryijy.” Aire jatkoi pohjaa ja teki ryijyn yläosaan Suomen liput ja Suomi 100v -tekstin.


Mahtava Suomi 100 -ryijy (Vesilahden ryijy).

Oulu-ryijyn aihe tuli esiin sattumalta, kun Vallilan Oulu-kankaat tulivat puheeksi Airen ja hänen ystäviensä kaupunkireissulla. Hän innostui asiasta niin paljon, että meni heti ostamaan itselleen kyseistä kangasta. Ystävä heitti Airelle idean, että sinähän teet siitä vaikka ryijyn. ”Se jäi alitajuntaan hautumaan, ja sitten tosiaan päätin, että minäpä ryhdyn tekemään sitä ryijyä, katsotaan mitä siitä tulee”, hän kertoo. Pohjan Aire kutoi värikkäistä langoista ja jälleen tarvittiin Autocad-ohjelmaa kaavan tekemiseen.


Kuvaa Oulu-ryijyn tekovaiheista, aitat alkavat jo hahmottua.

Aire ei kertonut projektista muille, koska ei ollut varma onnistuisiko. ”Mutta niin se vaan pikkuhiljaa alkoi edetä ja sitten kun olin saanut ne aitat valmiiksi, niin ajattelin että kyllä tästä tulee kuitenkin aika mukava”, hän muistelee. Aire kertoo innostuneensa todella ryijyn tekemisestä ja työn parissa saattoi mennä aikaa jopa puolille öin. Työ oli mukavaa, kun vielä sai kuunnella hyvää musiikkia samalla. Ja niinhän se on minkä tahansa mieluisan puuhan kanssa: aika kuluu kuin huomaamatta.


Melkein valmista!

Ryijy valmistui 23.1.2019 noin vuoden työstämisen jälkeen. Upean ryijyn mitat ovat noin 75x110 cm. Aire otti yhteyttä myös Vallillaan ja kertoi heille ryijystään. Oulu-kankaan suunnittelija Matleena Issakainen oli todella otettu kuultuaan ryijystä.


Valmis ryijy lopullisella paikallaan.

Oulu-ryijy on Airen aarre monestakin syystä. Vaikka Aire ja hänen miehensä eivät ole alun perin Oulun seudulta, on Oulusta tullut vuosikymmenten jälkeen oma paikka, koti. Aiheen lisäksi ryijyssä tärkeää ovat toki myös käsityötaidot ja -perinteet ja kaikki niihin liittyvät muistot. Ja onhan ryijy jo itsessäänkin mahtava taidonnäyte.

Airen ja monien muiden aarteita pääset ihailemaan Pohjois-Pohjanmaan museossa 18.10.2019-5.1.2020, tervetuloa!


Teksti: Maija Pellinen Kuvat: Aire Kallio

311 views0 comments

Recent Posts

See All

Commenti


bottom of page