top of page
Search

Lokakuun historiaa

Lokakuu- termiä käytettiin jo 1544, Mikael Agricolan rukouskirjassa. Perinteisesti loka mielletään ikävänä loskana, märkänä ja likaisena lumena. Lokakuun muut nimitykset ovat Suomessa likakuu ja ruojakuu. Suomen kielen erikoisuutena on, että kuukausien nimitykset ovat pysyneet samoina vuosisatoja, ja niissä esiintyy hyvin vähän lainaussanoja muista kielistä. Lokakuukin on Suomessa säilyttänyt omakantaisen nimensä, toisin kuin monissa muissa Euroopan maissa. Muissa Euroopan kielissä lokakuu viittaa numeroon kahdeksan, sillä lokakuu oli roomalaisessa kalenterissa kahdeksas kuukausi. Lokakuun puoliväliin katsotaan ajoittuvan »talviyöt», jotka aloittavat vanhassa vuodenkierrossa vuoden talvipuoliskon.

Lokakuu on tunnettu ailahtelevasta säästä. Kuva: pixabay

'' Lokakuun vaihtelevia säitä pidettiin syyskuun vastakohtana. Sateista syyskuuta vastaisi kuiva lokakuu, kuivaa märkä; kylmää syyskuuta leuto lokakuu ja leutoa kylmä. Luonnon merkeistä ennustettiin myös sydäntalven säitä. Jos lokakuussa on ikkunat jäässä, tammikuussa sataa vettä.''

-Taivaannaula, lokakuusta.


Lokakuun ensimmäinen, tai syyskuun viimeinen päivä tunnetaan myös Mikkelin päivänä. Karjalassa Mikkelin päivän vastine on Pokrova, jonka nimi tulee Neitsyt Marian hunnun venäjänkielisestä nimestä, pokrov (suoja, turva). Pokrova »ajan kahdeksi jakaa» eli lopettaa satovuoden ja alkaa pyyntikauden. 


Mikkelinpäivästä katsotaan myös alkavan kekrikausi. Kekrille ominaista ovat syyskauden juhlat, sadonkorjuun juhlistaminen ja kyläkokoukset. Kekrin aikana. eli loka-syyskuussa oli hyvä keskittyä perheen piiriin, ja muistella vainajia. Kekrinä varmistettiin sato-onni, sekä huolehdittiin karjan, lampaiden ja hevosten menestyksestä. Keskeinen osa kekriä on ollut lammasuhri, koska lihaa saatiin harvoin. Lammas uhrattiin yöllä eläinten suojelijoille ja sen luut vietiin esimerkiksi lammaskarsinaan onnen säilyttämiseksi. Kekrinä eläimille annettiin parasta ruokaa ja etenkin hevosista pidettiin parempaa huolta varmistaen niiden lojaaliuden isännilleen.


Kuva: pixabay

Päivän fakta: tasan 102 vuotta sitten Suomessa äänestettiin ensimmäistä kertaa eduskuntavaaleissa.

49 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page