top of page
Search

Aarrenosto: Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu

Olemme projektissamme edenneet mielenkiintoiseen vaiheeseen, jossa olemme päässeet perehtymään toden teolla meille ilmoitettuihin aarteisiin. Aarteiden takaa on paljastunut toisiaan kiehtovampia tarinoita, jotka ovat liittäneet esineet osaksi niin Oulun kuin muun Suomenkin historiaa. Esimerkiksi tällaisesta nousee Oulun ensimmäisen kuvernöörin kahvipannu.



Kahvipannun tarina on tarina metsästyskaveruksista, joiden valokuva roikkuu Kiimingin Ukkolan talon seinällä. Ukkolan talo sijaitsee Kiimingissä vanhan Kuusamontien varressa. Se on pitkän historiansa aikana (rakennusvuosi 1823!) toiminut muun muassa kestikievarina, ja se on valittu Pohjois-Pohjanmaan kulttuurihistoriallisesti merkittävien kohteiden listalle.

Perimätiedon mukaan kuvassa on Oulun 4. tarkka-ampujapataljoonan upseerit metsästysretken tauolla keittämässä kahvia. Kuvan taakse on kirjoitettu nimet: edessä vasemmalta lukien; Kock, Segercrantz, Furuhjelm, Krohn, Lydman ja Alfthan, takana koirien kanssa Frey (nuorempi) ja Frey (vanhempi). Lisäksi kuvan taakse on kirjoitettu: ”Kuvassa oleva pannu annettu muistoksi Ukkolaan.”

Kuvassa seuraavat henkilöt: Kock Johan Alexander, Segercrantz Oskar Nikolaus, Furuhjelm Knut Gustaf Elis Edvard, Krohn ??, Lydman Gustaf Ivar, Alfthan Ernst Apollon, Frey Harry edmund (vanhempi), Frey Hugo Johan Ernst Arvid (nuorempi)

Ukkolasta löytyy edelleen iäkäs kahvipannu, joka sopii tarinan tuntomerkkeihin. Tämänkin tekstin yläreunasta löytyvässä kuvassa näkyy vanhan valokuvan kahvipannun kaltainen pannu. Esineen lainaaja on tutkinut esinettä ja huomannut sen kahvassa lukevan tekstin: ”Jagtkamraterna vid Uleåborgsbataljona of E. Furuhjelm Ukkola 21.2.1899” .


"Knut Elis Gustaf Edvard Furuhjelm (6. maaliskuuta 1845 Helsinki13. helmikuuta 1921 Helsinki) oli aatelissuvun jäsen, suomalainen kenraalimajuri ja Oulun läänin ensimmäinen kuvernööri. Furuhjelm ylennettiin everstiluutnantiksi 1880 ja hän palveli sitten 7. Hämeenlinnan tarkka-ampujapataljoonassa 1880–1890. Hänestä tuli eversti 1890 ja hän toimi 4. Oulun tarkka-ampujapataljoonan komentajana 1890–1899. Furuhjelm oli Suomen sotakomissariaatin yli-intendenttinä 1899–1900 ja Oulun läänin vt. kuvernöörinä 1900–1903. Koska Furuhjelm ei suostunut järjestämään laittomina pitämiään asevelvollisuuskutsuntoja, hän joutui eroamaan kuvernöörin virasta 1903. Samalla hän erosi myös sotapalveluksesta kenraalimajurin arvoisena. Furuhjelm toimi tämän jälkeen Helsingin Säästöpankin tarkastajana 1903–1906 ja Säästöpankin esimiehenä 1906–1910." (teksti: esineenlainaaja)


Furuhjelmin tovereineen voidaan siis todellakin päätellä viihtyneen Ukkolassa, koska he jättivät muistoksi itsestään niin valokuvan kuin kahvipannunkin!




152 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page